Naantalin Matkakaupan Facebook-sivutNaantalin Matkakaupan Instagram-sivutSoita meilleLähetä meille postiaSijaintimme

Blogi: 7 syytä vierailla Skopjessa

Turun suorilla lennoilla kohti balkanin tunnelmaa..

Balkanin tunnelmaa Skopjessa

Skopje on ehkä yksi Euroopan erikoisimmista pääkaupungeista. Kaupunki on mielenkiintoinen sekoitus vahvaa balkanilaista tunnelmaa sekä ”kitsch”-tyylistä arkkitehtuuria vilkkuvine valoineen ja soivine patsaineen. Vuonna 1963 jopa 80% kaupungista tuhoutui maanjäristyksessä ja kaupunki jouduttiin suurilta osin rakentamaan uudelleen. Maanjäristyksen jälkeen Makedonia sai paljon ulkomaalaista apua ja löytyypä kaupungista myös osa, joka tunnetaan nimellä ”finski baraki” eli alueella on Suomesta saatuja ”rivitaloja”.

 

Skopjeen on nyt helppo matkustaa, kiitos Turun suoran lentoyhteyden. Poimi vinkit talteen ja lähde mukaan opastetulle matkallemme tai koe Skopje omatoimimatkalla

7 syytä vierailla Skopjessa..

 

Se on vanha |
Vaikka yltiömoderni arkkitehtuuri on vahvasti esillä Skopjessa, on se juuret syvällä historiassa. Aluetta on asutettu 4000 vuotta eKr. ja neoliittisenkauden jäänteitä voi löytää myös Vardar-joen varrella kohoavalta Kalen linnoitukselta.  Vuosisatojen aikana Makedonia on ollut eri vallanpitäjien alaisuudessa, viimeisimpänä turkkilaiset ja Jugoslavia, josta maa itsenäistyi vuonna 1992. Opastetuilla kaupunkilomilla tutustumme Skopjen kaupungin historian tapahtumiin joko suomenkielisellä tai englanninkielisellä kierroksella.

 

Seikkaile basaarialueella |
Skopje on jakautunut kahteen osaan.  Uuteen osaan kaupunkia ja Carsijaan, ottomaanien aikaiseen Vanhaankaupunkiin. Basaarialueelta löydät sokkeloiset mukulakivikadut, tunnelmalliset pikkuputiikit ja markkina-alueen. Hinnat vanhankaupungin puolella ovat edullisemmat kuin uudenkaupungin puolella.
Carsijaan pääset helposti Skopjen keskusaukiolta kävelemällä Vardar-joen yli vanhaa kivisiltaa (Stone Bridge) pitkin.

Skopjen keskusaukio ja Aleksanteri Suuren patsas

Vieraanvaraisuus |
Pohjois-Makedonialaiset ovat ystävällisiä, vieraanvaraisia ja puheliaita. Ota siis kaikki lomastasi irti ja tutustu rohkeasti myös paikallisiin. Pohjois-Makedonia on myös turvallinen maa yksin matkustavialle ja paikalliset ovat aina valmiina auttamaan. Suurin osa nuorista puhuu englantia, vanhempi väestö ymmärtää paremmin saksaa.

 

Vodno-vuori ja Millennium-risti |
Vodno-vuori kohoaa Skopjen vieressä ja on oiva päiväretkikohde. Sen laelta avautuu upeat näkymät kaupunkiin. Vodno-vuori on suosittu retkeilykohde ja sen päällä kohoavalle Millenium-ristille pääset helposti köysiratahissin kyydissä. Se on maailman suurin risti ja rakennettu kristinuskon 2000-vuotisjuhlan kunniaksi. Risti on huikeat 66 metriä korkea ja sen yhteydessä myös pieni ravintola.

Matka-kanjoni |
Skopjen vierailun aikana kannattaa piipahtaa myös Matka-kanjonilla, jossa smaragdinvihreä Treska-joki virtaa korkeiden kallioiden välissä. Matka tarkoittaa makedoniaksi kohtua. Alue on 5000 hehtaarin suuruinen ja suosittu ulkoilukohde niin paikallisten kuin matkailijoiden keskuudessa. Alueella on myös luolia, luostareita sekä muutama ravintola. Voit vierailla Vodno-vuorella ja Matka-kanjonille opastetulla retkellämme tai omatoimisesti.

 

Ruoka ja viini |

Jo pelkästään nämä kaksi ovat riittävän hyviä syitä matkustaa Pohjois-Makedoniaan. Makedonialainen keittiö on sekoitus Välimeren ja Lähi-Idän keittiötä. Lihaa ja kasviksia käytetään paljon. Tyypillisiä ruokia ovat erilaiset pitkään haudutetut padat, salaatit, erilaiset piiraat, juustot. Kannattaa maistaa makedonian herkkua ”Ajvar”, joka on paprikasta, öljystä ja munakoisosta tehty tahna. Sopii erityisesti juustojen kanssa.

Vaikkei heti uskoisi, Pohjois-Makedonian maaperä on oivallinen viininviljelyyn. Aurinkoiset päivät ja rikas maaperä kypsyttävät rypäleet, joista valmistettaan laadukkaita paikallisia viinejä. Omia suosikkejani ovat Tikvesin sekä Popova Kulan viinit, joiden viinitiloilla usein kiertomatkoilla pysähdymme myös maistelemaan viinejä. Myös ”rakijaa” (makedonian brandyä) nautitaan usein ennen ateriaa.  

 

Kahvilat ja ravintolat |
Makedonialaiset rakastavat kahviloitaan. Kahvilla ei vain käydä vaan kahvikupin ääressä vietetään aikaa ystävien kera. Skopjen keskustasta löytyy useita kahviloita sekä ravintoloita, hintataso on Suomeen verrattuna edullinen. Ravintoloissa voit nauttia perinneruuista tai sitten kansainvälisten keittiöiden antimista. Yöelämä on Skopjessa vilkasta ja yökerhoja löytyy joka lähtöön.

 

Kerromme mielellämme lisää Makedoniasta ja Skopjesta.
Mikäli kohteesta heräsi kysymyksiä, ota meihin yhteyttä
info@naantalinmatkakauppa.fi tai soita 02-4321 277


Järjestämme opastettuja kaupunkilomia Skopjeen Turun suorilla lennoilla sekä erilaisia kiertomatkoja.
Seuraava Makedonian kiertomatka tulossa syksyllä 2020.

Matka-kanjoni Skopjen lähellä