Naantalin Matkakaupan Facebook-sivutNaantalin Matkakaupan Instagram-sivutSoita meilleLähetä meille postiaSijaintimme

Turkulaisen lukijamatka Balkanille

Turkulaisen viikon mittainen lukijamatka toukokuussa suuntautui  Balkanille,  mustista vuoristaan tunnettuun Montenegroon, monelle tuntemattomaan Albaniaan ja historialliseen Kroatiaan.

 

Bussi keräsi matkakuumeiset matkustajat perjantain vastaisena yönä 5.5. Naantalista, Raisiosta ja Turun linja-autoasemalta. Oli aika startata Turkulaisen lukijamatkalle Balkanin maihin! Monet olivat lähteneet järjestetylle matkalle sen takia, että se on huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa. Järjestelyt sujuivatkin loistavasti jo lentokentältä alkaen, jossa meitä oli vastassa aina aurinkoinen oppaamme Karoliina Arola.

 

Ensimmäiset neljä yötä olimme Montenegrossa, Budvan rantakaupungissa. Päivien aikana teimme oman sekä paikallisoppaan kanssa veneretken kauniilla Skutari-järvellä, pistäydyimme pääkaupungissa Podgoricassa, tutustuimme vuonomaisemaan Kotorin lahdella ja vierailimme Our Lady of The Rocks -nimisellä tekosaarella sijaitsevassa vanhassa kirkossa. Montenegron maisemat ovat vertaansa vailla, ja tiet kapeampia ja mutkikkaampia kuin Suomessa.

 

Matkamme jatkui Albaniaan, joka olikin monelle täysin uusi kokemus. Liikenne pääkaupungissa Tiranassa oli käsittämätöntä, tuntui kuin liikennesääntöjä ei olisi olemassakaan. Kuitenkin oli kyse miljoonakaupungista, jossa autojen, polkupyörien ja mopojen määrä oli suunnaton. Lisäksi jalankulkijat hyppivät aivan missä tahansa, ja torvet soivat taukoamatta. Positiivisen yllätyksen tarjosi hotelli, joka oli kaunis, viihtyisä ja ruoka todella herkullista.

Ruuhkaa Tiranassa

Palasimme vielä yöksi Montenegroon jatkaaksemme sieltä Kroatian Dubrovnikiin vuorokaudeksi. Viimeisenä päivänä tutustuimme Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin paikallisoppaan kanssa. Kaupunki on oppinut hyödyntämään turismia, pelkästään katselukierros muureilla maksoi n. 15 euroa hengeltä. Pieniä turistiputiikkeja oli runsaasti kapeilla, autottomilla kujilla.

 

Matkamme jännittävimpiä kokemuksia olivat rajanylitykset jokaisen maan välillä. Passimme kerättiin mustaan muovipussiin ja toimitettiin virkamiehille monen listan ja paperin kanssa tutkittaviksi. Muodollisuuksissa vierähti aina tunnista kahteen kuljettajamme ravatessa kärsivällisesti luukulta toiselle. Virkailijat eivät edes laskeneet, pitikö passien lukumäärä yhtä matkustajien kanssa. Arvoitukseksi jäi, miten kauan muodollisuudet olisivat kestäneet, ellei kuljettajallamme olisi ollut aina 4-8 ylimääräistä vesipulloa virkailijoiden janoa sammuttamaan.

Dubrovnik

Rahojen kanssa oli myös miettimistä. Tuntui hassulta, että vaikka Kroatia kuuluu EU:hun, siellä on käytössä kuna. Montenegro ei kuulu EU:hun, mutta siellä maksetaan euroilla. Albaniassa on oma rahayksikkönsä lek, jota voi vaihtaa vain Albaniassa. Näistäkin kiemuroista kuitenkin selvittiin hienosti.

 

Etukäteen vähän jännitimme, millaisia ihmisiä 49 matkaajan joukkoon kuuluu. Huoli oli täysin turha, kaikki olivat mukavia, iloisia ja toisistaan huolehtivia. Ja mikä ihmeellisintä, missään ei tarvinnut koskaan odottaa ketään. Lämpimin mielin muistelemme matkaamme ja kiitämme mukavasta matkasta niin matkatovereitamme, bussinkuljettajaamme, paikallisia oppaita kuin erityisesti omaa opastamme Karoliinaa! Näille lukijamatkoille uskaltaa jokainen lähteä!

 

Inga Haaristo

Ryhmäkuva vanhassa kaupungissa
Evästeet